▼
luni, 21 ianuarie 2013
In cautarea jumatatii ideale
In cautarea jumatatii ideale
Autor: Catalina Cristescu
Dupa relatii esuate, divort, concentrarea asupra carierei si limitarea posibilitatilor de a cunoaste pe cineva, initierea si dezvoltarea unei relatii de cuplu devine o misiune dificila. Dar daca primesti ajutor?
Cand vine vorba de persoana alaturi de care vei trai pana la adanci batraneti, nu putini sunt cei care cred ca jocurile sunt deja facute undeva mai sus si ca nimic nu este intamplator. Exemplele de relatii incepute bizar abunda: o mica tamponare la semafor rezolvata peste un an cu casatoria, numeroase intalniri intamplatoare in diverse locuri, ca si cum destinul nu se lasa pana ce el nu isi face curaj sa o invite la cafea. Colegi care nu mai lucreaza impreuna, dar constata ca buna lor relationare avea un sambure de indragostire si nu mai pot trai unul fara celalalt, fosti colegi de liceu care se revad la intalnirea de zece ani si devin un cuplu.
Insa ce faci cand soarta nu s-a „jucat“ astfel cu tine si simti ca este momentul unei relatii serioase? „Daca iti doresti perechea, ai putea sa pleci in cautarea ei. Poti sa te duci in locurile care-ti plac, la teatru, in muzee sau librarii, in baruri sau la cursuri de olarit. Ai putea sa imprumuti un caine si sa te duci cu el in parc. Vezi ce se intampla, poate – cine stie? – ai putea intalni acolo pe cineva care-ti face cu ochiul sau un nou prieten, care sa-ti prezinte alesul sau aleasa. Pleaca intr-o croaziera organizata pentru persoane single. Participa la un maraton. Atractia reciproca nu-ti garanteaza ca o sa te alegi cu o relatie pe termen lung, dar poti incerca“, spune psihoterapeutul Carmen Toader.
Hearthunting
Desigur, nu toti oamenii sunt la fel, iar modul de relationare difera. In societatea actuala, in care se pune accentul pe performanta si multi aleg intai sa isi construiasca o cariera solida, sa isi cumpere o casa si sa isi contureze un viitor financiar cel putin stabil, daca nu infloritor, timpul liber este foarte limitat. Iar atunci, el se distribuie intre odihna necesara si cateva vizite la parinti ori prieteni. Bine, de acord, nu vei cunoaste pe nimeni in casa, iar prieteniile legate in cluburi consideri ca se concretizeaza mai mult in aventuri de-o noapte, decat in viitoare relatii. Atunci ramane networking-ul… Exclus la birou, caci daca povestea nu are un final fericit, nu va fi tocmai comod sa te vezi zilnic cu el. Prietenii poate sunt, si ei, foarte ocupati si nu pot iesi cu tine in oras prea des, iar posibilitatile de a-ti prezenta ei pe cineva sunt nule.
Ce ramane de facut? Poti incerca o metoda foarte populara in Americi si Europa: matchmaking-ul. Daca stam sa ne gandim putin, aceasta practica nu este deloc straina nici de meleagurile noastre. Pe vremuri, existau petitoare ce reprezentau garantia unei casnicii de succes. Ele aveau grija ca cei doi sa faca o partida buna, sa fie compatibili, iar rezultatele excelente le recomandau. Petitoarele moderne, sub forma unor agentii de profil, merg pe acelasi principiu. Pun accentul pe construirea unei relatii personale cu fiecare client, pe o buna cunoastere in timp a acestuia, si asigura suport personalizat pe tot parcursul procesului de gasire a partenerului potrivit. Ii realizeaza profilul personal si ii identifica nevoile si dorintele, urmand consultanta in relationare sau chiar hearthunting. Totul, desigur, cu maximum de confidentialitate. Daca americanii platesc cel putin 3.000 $ pe an pentru astfel de servicii, in Romania, pretul este cuprins intre 250 euro pentru pachetul basic si 2.000 de euro pentru hearthunting.
Clientela nu include numai femei, ci, intr-un procent consistent, si barbati dornici de stabilitate emotionala si o relatie frumoasa. V. are 41 de ani, este divortat si are un copil. Pe iubita lui a cunoscut-o acum zece luni, locuiesc impreuna si se gandesc la un viitor pe termen lung: „Lucrand in departamentul de vanzari al unei companii de constructii, sunt destul de izolat, cu aceiasi prieteni inca din timpul facultatii. Sa apelez la agentia de hearthunting mi s-a parut o idee interesanta. Inainte de a-i cunoaste, eram curios sa vad cum functioneaza. Apoi am fost curios sa vad daca vor intelege ce imi doresc. In acea perioada, nici eu nu stiam prea bine… Pe partenera mea am cunoscut-o intr-un restaurant din Bucuresti, intr-o intalnire propusa de agentie. Pentru ca stiam cateva lucruri despre ea, nu m-am mai simtit asa stingher. Desi nu relationez cu usurinta… Ne-am distrat amandoi pe seama circumstantelor, si asta ne-a apropiat destul de repede. A doua zi dimineata am plecat impreuna la munte, fiindca am constatat ca vrem sa ne cunoastem mai bine. A fost o decizie pe care am luat-o spontan, fara sa ne gandim prea mult. Pur si simplu am fost pe aceeasi lungime de unda“.
Bagaje emotionale
„Cu totii ne dorim sa atragem in jurul nostru bucurie, oameni deschisi si calzi. Dar pentru asta este nevoie sa ne exprimam pozitiv si onest emotiile. Avem o multime de calitati pe care, din diverse motive, fie ca suntem acaparati de probleme cotidiene, fie am avut experiente anterioare negative (relatii esuate, divort, despartiri dureroase), le tinem ascunse sau le-am ingropat de mult. Ce aduce asta? Tristete, frustrare, gelozie, frici, bariere interioare… Trairi care ne impiedica sa ne bucuram de noua relatie, ne guverneaza comportamentele si ne impiedica sa vedem, sa cunoastem, sa descoperim un potential partener. In acelasi timp, ceea ce transmitem nu este deloc atractiv, poate chiar sperie, provoaca respingere – si se poate repeta la nesfarsit.
Un prim pas intr-un demers de dezvoltare personala este sa ne recunoastem emotiile, gandurile, perceptiile sau credintele daunatoare. Sa descoperim comportamentele repetitive ce ne duc la esec, dar si pe cele care asigura succesul in viata de cuplu. La fel de important este sa ne constientizam propriile nevoi si calitati, modul lor de satisfacere. Astfel, devenim mai stapani pe noi si mai increzatori. Acum este timpul sa definim ce ne dorim de la propria persoana, de la celalalt si de la o relatie armonioasa. Amplificam deschiderea spre emotii pozitive, spre oameni cu valori, poate chiar pasiuni, dorinte comune. Toate acestea se transforma apoi in actiuni concrete, in comportamente care ne conduc spre a vedea persoana potrivita intr-un sir de interactiuni sociale, si inseamna, in final, intalniri cu oamenii pe care ni-i dorim“, ne sfatuieste Anda Suta, life coach la Umbrella for Two.
Rezerve
„In clipa cand cercul lor social cotidian a devenit inchis si strans, oamenii au tendinta de a apela la agentii de matchmaking. Au capatat convingerea ca asa isi pot gasi cel mai usor un partener“, este de parere Carmen Toader. Insa nu putini sunt cei sceptici. „Probabil principalul motiv este ca se simt dezumanizati. Prezentarile se reduc la liste, la cerere si oferta, ca in vanzari. N-ai nicio garantie ca primesti ce vrei, ca atunci cand cumperi dintr-un magazin virtual, si poti ajunge sa-ti petreci prea mult timp in fata calculatorului, incercand sa-ti creezi profilul ideal si sa compari liste, daca ne gandim la site-uri. Desigur, de mai bine de 20 de ani, societatea noastra se «mcdonaldizeaza», asa cum afirma sociologul Ritzer, referindu-se, de pilda, la termenul human resources. Aceste agentii sunt un mecanism adaptativ si multi il prefera unei realitati care dezamageste sau ii sperie. Ele par un soi de parinti din epoca victoriana“, continua Carmen Toader.
Articol realizat cu sprijinul Umbrella for Two.(sursa http://www.psychologies.ro/anchete-si-dosar/in-cautarea-jumatatii-ideale-2135732)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Dacă ai întrebări, sau dorești să scriu un articol pentru compania ta, lasă un mesaj aici.