marți, 16 octombrie 2018

Cum o casă devine acasă!

"Acasă" trebuie să fie pe placul sufletelor ce locuiesc acolo. Desigur, dacă e să fim romantici, "acasă" e alături de cei dragi. Dar de ce să nu fie valabile ambele cazuri? De mic copil, mi-am dorit să pot construi o casă de la zero, așa cum îmi doresc, și să și particip la construirea ei. În momentele grele, îmi imaginam casa ideală pentru mine, casa mea, "acasă". Mult timp am fost nomadă, încă sunt de fapt, de la 18 ani m-am mutat din chirie în chirie. De multe ori, așa de multe încât aș putea scrie o carte. Dar mutându-mă de atâtea ori, am învățat una-alta despre amenajări, pe lângă ce știam deja din liceu(am terminat Tonitza). În curând, visul mi se va îndeplini, oarecum. Oarecum, pentru că se întâmplă în urma unei tragedii, și are mai mult scopul de a ajuta pe altcineva, mai exact pe socrul meu. Dar ca să putem locui acolo cu copilul, trebuie refăcut tot. Casa de acolo are aproape 100 de ani, fără fundație, frig, stil vagon, etc. Așa că am ajuns la concluzia că e mai fezabil să o dărâmăm și să construim alta, decât să o renovăm. Bineînțeles, asta dacă va fi și arhitectul de acord, până la urmă, el este expertul și cunoaște procedurile, legile și planul urbanistic zonal. Deci primul pas pentru construcția sau reconstrucția unei case este un drum la un birou de arhitectură. Apoi, pe baza ideilor și cerințelor, se realizează un proiect de casă. Eu încă nu am ales o firmă de arhitectură, dar cel mai probabil îi voi alege pe cei de la AIA Proiect
, pentru că oferă servicii complete de proiectare (de la fundație la certificat energetic). Și ca să revenim la viitoarea noastră casă, de care abia aștept să ne apucăm...curtea are aproximativ 180mp cu amprenta casei de aproximativ 80 de mp. Casa este stil vagon, și cam ăsta e singurul stil în care se poate construi, dacă vrei să îți rămână curte. Și cum grădina lăsată de soacra mea este frumoasă și nu putem renunța la ea, va trebui să construim pe aceeași amprentă, eventual mai luăm un metru din curte, și să facem mai multe nivele. De preferat demisol, parter, etaj și mansardă. Pentru că vom fi 2 cupluri, una bucată socru, una bucată toddler, doi căței și un peruș. Drept urmare, trebuie mult spațiu. Mă gândeam la un duplex, ca să fie o oarece egalitate, +o cameră și dependințe separate pentru socrul meu, pentru că nu se poate deplasa decât cu ajutorul cârjelor sau cu bicicleta. Într-un duplex, ar fi mai ușor să conviețuim, pentru că ne-am întâlni doar în curte, și doar dacă ne dorim. Și ca să nu existe discuții, putem contoriza separat utilitățile. La demisol, cel puțin în partea mea, va fi camera tehnică (sau camera centralei) și o mini sală de fitness. La parter va fi un living mare, biroul meu, bucătărie, o baie de serviciu, și o cameră de oaspeți cu baie. La etaj vor fi 3 dormitoare, și o cameră de joacă pentru copii. La mansardă va fi spălătoria, mini terasă, și o cameră de jocuri pentru copii mai mari(adică noi adulții), unde ne vom putea juca fussball, darts, sau pe xbox, sau jocuri de societate. Tot la mansardă, vreau să am o mini cameră cu o mini bibliotecă, unde să mă pot ascunde, atunci când am nevoie de relaxare.
Iar mobila...am muuulte idei și la mobilă, însă cele mai importante camere pentru mine, și la care sunt de neclintit în privința nuanțelor și a așezării sunt cămăruța mea de la mansardă; dormitorul, pentru că am nevoie de odihnă; și biroul meu. La restul, accept sugestii din partea soțului. Dormitorul va avea toată mobila în două culori, negru și violet, iar parchetul va fi tot negru. Pereții vor fi albi. In cămăruța mea voi picta peretele liber, iar biblioteca va fi verde. Va avea un geam în tavan, ca să pot privi stelele noaptea. În birou, atât pereții, cât și spațiul de lucru, vor fi în diferite nuanțe de verde, pentru că verdele stimulează creația. Niciuna din cele trei camere menționate anterior nu va avea televizor, spre disperarea soțului, care adoră să adoarmă cu televizorul pornit, dar el adoarme oricum, așa că nu poate comenta. Nici copilul nu va avea televizor în cameră, și nici un alt dispozitiv care ar putea perturba somnul. La restul camerelor mă voi consulta cu soțul.
În ceea ce privește curtea și grădina, va trebui să fim toți de accord, ceea ce este mai complicat, dar voi putea să mă dau cu părerea și acolo. Îmi doresc foarte tare un leagăn sau un balansoar, un foișor, un grătar din cărămidă, o mini-seră de zarzavaturi, și o pergolă sau o marchiză care să acopere o masă mare, la care să încăpem cu toții.
Bucătăria din partea me ava fi cu insula, stil American, cu mult spațiu de lucru, cuptor și frigider incorporate în mobile, rafturi pentru murături și rafturi pentru condimenteee în ghiveci, asta pentru că ador să am plante în casă. Singurul spațiu din interior în care se va putea fuma va fi bucătăria, drept pentru care va fi necesară o hotă mare, și un geam și mai mare, ca să pot aerisi. CU toate că s-ar putea să mă las de fumat.
Camera de joacă pentru adulți va avea o bibliotecă cu jocuri de societate, o masă de fussball, un tv mare cu xbox și wii.
Terasa, pe lângă spațiul de uscare al rufelor, va avea o măsuță și 2 scaune, unde să pot privi răsăritul cu soțul meu, sau unde îmi voi putea petrece serile atât de dese în care nu pot dormi.
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018!

Niciun comentariu: