Totul incepe cu doua liniute. Din acel moment nimic nu va mai fi la fel. Indiferent ca a fost planificat sau surpriza, bucuria este la fel de mare. La fel de mare este si teama, atunci cand devii mama pentru prima oara. Nu exista o reteta minune de a te pregati, exista insa cateva lucruri esentiale pentru a-ti astepta bebelusul mai linistita. Avand in vedere ca am trecut de doua ori prin asta, m-am gandit sa fac un top 5 lucruri de care ai nevoie pentru a te pregati, pe langa analizele din sarcina extrem de importante.Pe primul loc consider ca este patutul. Sunt mare fan cosleep, insa am patut cu o laterala scoasa, in care am pus copilul atunci cand eram prea obosita, de teama ca m-as putea rostogoli. Plus ca doarme mai bine copilul daca nu simte toate miscarile mele. Aducandu-mi aminte de primele saptamani dupa nastere, cand fiecare miscare insemna un efort destul de mare, ma bucur ca am ales ca fiecare copil sa aiba patutul propriu. Mi s-a intamplat desigur sa atipesc cu copilul in brate, insa eu am un somn foarte foarte usor, si nu recomand nimanui treaba asta. Mai ales ca eu nu am avut ajutoare pe langa mine.
Pe locul doi ar fi leaganul sau balansoarul, eu am avut la ambii copii balansoar, care m-a salvat de foarte multe ori, in momentele in care aveam nevoie sa fac un dus, dar mi-era teama sa las copilul singur, sau aveam de gatit. Sau pur si simplu voiam sa ma intind in canapea iar copilul sa fie langa mine in siguranta.
Pe locul trei as zice recoltarea de celule stem din placenta. Pentru ca sanatatea copilului este extrem de importanta si pentru ca acestea trateaza multe boli grave. Ca exemplu, stiu ca cei de la Cord Blood Center oferă chiar și recoltarea placentei și stocarea ei ca sursă de celule stem. Ca idee, procedura este extrem de simpla, nu este dureroasa, si nu implica nici un efort suplimentar din partea mamei. Pe locul patru ar fi marsupiul ergonomic, neaparat ergonomic. Astfel poti purta puiul cu tine din primele zile de viata. Pe mine m-a salvat mai ales in perioada colicilor, a eruptilor dentare si a puseelor de crestere, cand copilul avea nevoie sa ma simta aproape. Asa am reusit sa fac tot ce aveam de facut, si sa am si puiutii linistiti. De la cumparaturi cu maini libere, la dat cu aspiratorul sau scris de articole. Pana la 6 luni merg foarte bine wrapul elastic sau tesut, sau slingul cu inele. Dupa 6 luni, in functie de inaltime, poate fi folosit si ssc-ul. Ideea este ca daca este ergonomic, e confortabil si sigur si pentru mama si pentru copil.
Pe ultimul loc dar nu cel din urma ar fi hainutele. eu le-am pregatit din timpul sarcinii. Am cumparat pana la marimea corespunzatoarea varstei de 6 luni, chiar mai mult, si le-am spalat si calcat. Mi-a fost de maaare ajutor in perioada lauziei.
Ar mai fi multe, dar astea le consider eu cel mai importante. Eu am fost mai mult singura, si in timpul sarcinii, si dupa, si mi-au facut viata mai usoara.
Asa ca tu, cea care citesti, ai incredere in tine. Instinctul de mama este cel mai sigur, fa tot ceea ce simti ca este potrivit pentru copilul tau. Fii linistita in sarcina, dormi, mananca sanatos, fa miscare, danseaza, asculta muzica. Toate astea vor contribui la starea de dupa nastere. Ignora supersitiile si pregateste tot ce ai nevoie din timp, ca sa te poti bucura din plin de momentele cu puiul tau. Cresc atat de repede. Cat ai clipi, din mana de om devine copilasul care alearga spre tine in curtea gradinitei.
Sa fii mama este cel mai minunat sentiment. Desi copiii nu vin cu manual de instructiuni, cumva, in momentul in care auzi primul planset al copilului si il iei in brate pentru prima oara, stii ca totul va fi bine, chiar daca de atunci inima ta va bate in afara corpului pentru tot restul vietii tale.
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2020!